Hoe verwarm je een bonnenruimte zonder elektriciteit?

Hoe verwarm je een bonnenruimte zonder elektriciteit?

Om bij stroomuitval niet zonder verwarming in het appartement te zitten, is het handig om onafhankelijk te zijn van elektriciteit. De eenvoudigste oplossing is om naast de elektriciteitsafhankelijke centrale verwarming ook een houtkachel, ook wel tegelkachel of zweedse kachel genoemd, te hebben. Hij werkt op brandhout of houtskoolbriketten en kan dus zonder elektriciteit de ruimte verwarmen. Afhankelijk van de uitvoering kan met een tegelkachel zelfs zonder elektriciteit verwarmd en gekookt worden. Want het ingebouwde compartiment van de oven kan zeker een soepje of thee opwarmen.

Bij stroomuitval is een mobiele gaskachel geschikt als noodkachel. Het benodigde gas kan eenvoudig worden gekocht in praktische jerrycans. Daarnaast kunnen ook grote ruimtes verwarmd worden met een gaskachel. Hierdoor is verwarming zonder stroom binnen probleemloos mogelijk.

Hoe kun je nog verwarmen zonder elektriciteit? Een ethanolhaard werkt ook zonder stroom. Het verbrandt ethanol (sterke alcohol) of brandstofgel. Een groot voordeel van deze variant voor het verwarmen van de woning zonder stroom is dat er geen roet of een nare geur ontstaat. Een ethanolhaard moet echter met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt, aangezien het risico op brand vrij hoog is. Er mogen nooit brandbare voorwerpen in de buurt van de haard zijn. Daarnaast moet het bijvullen van de ethanol terwijl de haard brandt worden vermeden – en ook bij huisdieren en kleine kinderen is een ethanolhaard niet aan te raden vanwege het risico op brand en letsel.

Een andere mobiele verwarming zonder elektriciteit kan een petroleumkachel zijn. Om slechts één kamer in het appartement te verwarmen wanneer de stroom uitvalt en de reguliere verwarming het niet doet, zou deze kleine kachel zonder elektriciteit tijdelijk voldoende moeten zijn. Als verwarmingsalternatief moet een petroleumkachel echter bepaalde veiligheidsfuncties hebben en ook GS-gecertificeerd zijn.

Kleine kamers verwarmen zonder elektriciteit

Een nog relatief onbekende methode om zomaar een ruimte te verwarmen zonder gas en elektriciteit is de terracotta kachel. Een andere naam voor deze noodkachel zonder stroom is Egloo. Met de oven, die uit een boven- en ondergedeelte van klei bestaat en gevuld is met theelichtjes, kan hij zelfs bijzonder goedkoop worden verwarmd zonder stroom. Want theelichtjes kosten niet veel – en je kunt er een kamer of een kamer in het appartement mee verwarmen.

Verwarming zonder elektriciteit in geval van nood: mogelijke gevaren

Als u in geval van nood gebruik maakt van de bovenstaande soorten niet-elektrische verwarming, moet u zich altijd bewust zijn van de gebruikelijke gevaren van open verbranding. Aan de ene kant is er het geproduceerde koolmonoxide en aan de andere kant de gebruikelijke gevaren die open vuur met zich meebrengt, vooral binnenshuis. Gaslooswonen.nl helpt u niet alleen naar het zoeken van methoden om gasloos te verwarmen, maar ook aan veilige en warme oplossingen.

Hoe verwarm je een bonnenruimte zonder elektriciteit?
Schuiven naar boven