Als je van je smartphone houdt, heb je dan geen smartwatch nodig? Ja, technologieliefhebbers, atleten, gezondheidsbewuste mensen en iedereen met een druk dagelijks leven kunnen profiteren van de slimme functies om hun polsen: waarom slimme horloges steeds populairder worden en hoe het juiste model te vinden in de groeiende markt.
Drie jaar geleden waren smartwatches berucht als een nutteloze “verlengde arm” van smartphones en onhandige gimmicks voor nerds. Ondertussen is de vraag echter enorm: vorig jaar werden er wereldwijd 73 miljoen exemplaren verkocht. Volgens Statista zullen er in 2022 zo’n 120 miljoen horloges worden verkocht. Ter vergelijking: de wereldwijde verkoop van fitnesstrackers bedroeg in 2018 ongeveer 39 miljoen stuks en de prognose voor 2022 is gebaseerd op bijna 52 miljoen apparaten.
Vanuit ons oogpunt is het heel begrijpelijk dat smartwatches steeds populairder worden dan fitnesstrackers. Waarom? Omdat ze een bredere doelgroep aanspreken: niet alleen fitness- en techniekliefhebbers worden hier aangesproken, maar ook zakenmensen met drukke agenda’s die wat slimmer aan het werk zijn, maar ook nerds of ouders en nu zelfs kinderen die speels gemotiveerd zijn om te sporten meer zou moeten zijn. Ook voor de oudere generatie is er nu de optimale smartwatch met echte meerwaarde: de Apple Watch Series 4 detecteert automatisch vallen en waarschuwt de noodoproep. Kortom: Smartwatches zijn voor iedereen. Maar vooral voor sporters bieden de horloges met geconcentreerde sensoren veel nuttige trainingsinzichten.
Het gebruik van smartwatches
Iedereen die zijn smartphone als zijn meest waardevolle bezit ziet, kan zich afvragen: waarom heb ik een smartwatch nodig? Het kan handig zijn bij het sporten of in elke andere situatie waarin u uw mobiele telefoon niet altijd bij de hand wilt hebben: op het werk of in persoonlijke gesprekken met anderen, onderweg of in bed. Smartwatches houden u niet alleen op de hoogte van inkomende berichten, nieuws of oproepen, maar u kunt ook herinnerd worden aan afspraken of regelmatige lichaamsbeweging of zelfs op tijd naar bed gaan of calorieën tellen. Je kunt bijvoorbeeld discreet de Bundesliga-resultaten volgen of de stemassistenten van Apple of Google bellen en dingen opvragen of jezelf beter organiseren. Als de smartwatch een eigen mobiele telefoonaansluiting heeft, kun je de mobiele telefoon in veel gevallen zelfs thuis laten en het horloge gebruiken om te bellen en meer.
Met Smartwatches kun je nu ook betalen.
Maar waar gebruiken Nederlanders hun smartwatches vooral voor? In 2016 gaf 80 procent van de door Statista ondervraagde eigenaren van een smartwatch aan deze vooral als polshorloge te gebruiken. Lezers van sms-berichten en pushmeldingen om hun pols kwamen op de tweede plaats met 66 procent, op de voet gevolgd door 63 procent van de fitnessfans die trainingen volgen met hun smartwatch. Tegenwoordig is er nog meer mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld (met hulp van de juiste aanbieder) je aankoop in de winkel betalen met een smartwatch. Ook al is het onderwerp giraal betalen in Duitsland nog niet goed ingeburgerd, het komt langzaam maar zeker op gang. Apple en Google dragen hieraan bij en brengen in 2018 hun betaaldiensten Apple Pay en Google Pay naar Nederland. Andere fabrikanten, zoals Fitbit of Garmin, bieden ook hun eigen betaaldiensten aan.
Grote verschillen in smartwatches
Of je nu openstaat voor mobiel betalen, een sporter bent of een drukke agenda hebt: investeren in een smartwatch kan de moeite waard zijn. Vrijwel elke fabrikant van mobiele telefoons of fitnesstrackers heeft tegenwoordig echter wel een of meerdere modellen in het assortiment en daarom moet je van tevoren goed nadenken over wat voor jou belangrijk is.
Welke Smartwatch is geschikt voor wie
Voor iedereen die zijn smartwatch gebruikt om sportieve doelen na te streven en te trainen voor hardloop- of triatlons, of die zijn conditie wil meten en zijn calorieverbruik wil bijhouden, raden we smartwatches van gespecialiseerde sporttechnologiefabrikanten TomTom aan. We hebben apart achter de links besproken welke modellen voor welke sporten geschikt zijn.
Voor iPhone-bezitters is de Apple Watch Series 4 de logische keuze. In de eSIM-variant kost hij echter 529 euro (RRP) en zonder 429 euro. Als je niet zo veel geld wilt uitgeven en het zonder de automatische valdetectie kunt doen, moet je het vorige model, de Apple Watch Series 3 eens nader bekijken. We vergeleken beide apparaten direct en vroegen een marathonloper hoe goed de Apple Watch is als sporthorloge.
Overigen kun je hier nakijken wat de top 5 smartwatches zijn voor jou.