Waar ruige bergen witte zandstranden ontmoeten

Haven

Op Corsica vallen de steile kliffen direct in de blauwe Middellandse Zee. Daartussenin: zandstranden, levendige havensteden en trage bergdorpjes. Wij geven tips voor de perfecte vakantie op het eiland Corsica in het kort

Waar ligt Corsica?

Het op drie na grootste eiland in de Middellandse Zee ligt ongeveer 80 kilometer ten westen van het Italiaanse vasteland, ter hoogte van het zuiden van Toscane. Vanaf het zuidelijkste punt van Corsica is het hemelsbreed slechts ongeveer twaalf kilometer naar Sardinië. Politiek gezien hoort Corsica bij Frankrijk, maar het vasteland ligt op ongeveer 180 kilometer afstand.

Welke taal spreken ze op Corsica?

Hoewel de officiële taal op het eiland Frans is, spreken veel Corsicanen Corsicaans. Met school Frans of Engels moeten vakantiegangers zich echter zonder problemen kunnen redden op het eiland, dat wordt gekenmerkt door toerisme.

Bereikbaarheid: Hoe kom ik op Corsica?

Corsica wordt bediend door veerboten vanuit Frankrijk, Italië en Sardinië. Voor vakantiegangers uit Nederland is de haven van Genua het snelste alternatief. Maar vanuit Livorno in Italië of Nice in Frankrijk is het gemakkelijk te bereiken met de auto en met alles wat u maar wilt meenemen voor een gezinsvakantie. Vakantiegangers moeten de tickets zeker van tevoren boeken, omdat ze vaak uitverkocht zijn in de haven zelf en sowieso niet goedkoper zijn. Naast de vaak veel duurdere expresferries zijn er ook nachtferries om uit te kiezen – terwijl de auto in het ruim van het schip staat, kunnen reizigers dromen van vakantie in een slaapcabine. Als dat te lang duurt, zijn er vier luchthavens op Corsica: Balvi en Bastia in het noorden, Ajaccio en Firgari in het zuiden.

Wanneer is de beste reistijd om naar Corsica te gaan?

Corsica staat voor een mediterraan klimaat: milde winters (13 tot 18 graden) worden gevolgd door droge, hete zomers op Corsica – met een gemiddelde temperatuur tot 29 graden. Dus wanneer de beste tijd van het jaar is om naar Corsica te reizen, hangt helemaal af van hoe u uw vakantie daar wilt doorbrengen. Het toeristenseizoen van het eiland begint in mei en eindigt in september.

Voor de kust van Corsica zijn de diepten tot 2500 meter. In het noordwesten van het eiland stijgt het tot 2706 meter. Daar ligt de hoogste berg van het eiland, Monte Cinto – die degenen die de top halen een onvergelijkbaar 360-graden uitzicht over Corsica biedt. Ongeveer 86 procent van het eiland is bergachtig, met de overige 14 procent laaggelegen kustgebieden – dit contrast in een kleine ruimte maakt het eiland zo populair bij reizigers. Als u overdag in de bergen wilt wandelen en ’s avonds wilt afkoelen in de zee, dan is Corsica de plek voor u: de verscheidenheid aan landschappen is geconcentreerd op ongeveer 8700 vierkante kilometer, een gebied dat slechts tweeënhalf keer zo groot is als de grootte van Saarland.

Calvi – Rust tussen Badegumpen en zandstrand

Van alle bestemmingen Corsica is dit misschien wel de mooiste. Vergeleken met de hoofdstad Ajaccio ziet Calvi met zijn 5.400 inwoners op Corsica eruit als een dorp. Misschien kan het daarom in de zomer erg druk worden in de stad Rue Georges Clémencau. De autovrije promenade vormt Calvi’s pulserende levensader met de havenpromenade – boetiekjes staan ​​opgesteld met restaurants, delicatessenzaken met bars. Het stadsbeeld in Calvi wordt ook gedomineerd door een citadel, gebouwd op een rots die uitsteekt in de zee. Wie langs de oude wallen slentert, krijgt niet alleen een indruk van hoe belangrijk het fort was voor de veiligheid van de stad en voor Corsica, maar biedt ook een schitterend uitzicht over de benedenstad en de haven.

Cap Corse – het schiereiland op het eiland

Cap Corse is de wijsvinger van Corsica. Het kleine stukje land in het noordoosten van het eiland, zo’n 40 kilometer lang en tien kilometer breed, staat voor rust weg van de drukte van toeristen en ongerepte natuur. Vooral aan de westkust van Corsica liggen slechts enkele bergdorpjes langs de uit zee oprijzende bergrug. De kleine havens hebben lang gediend als pakhuizen voor zeevarenden, tegenwoordig meren hier jachten aan. Wie het zich niet kan veroorloven om met zijn eigen boot rond Cap Corse te varen, kan overstappen op een van de mooiste kustwegen van Corsica. Vanaf Bastia omcirkelt het het schiereiland op een route van ongeveer 130 kilometer – een dagtocht met de auto of motor met talloze uitkijkpunten. De bestuurder moet echter ervaren zijn en geen hoogtevrees hebben: op sommige plaatsen lijkt het asfalt over de kliffen van Corsica te zweven.

Ajaccio – waar Napoleon nog steeds door de straten spookt

Overal in de hoofdstad van het mediterrane eiland is één man aanwezig: in 1769, lang voordat Napoleon Bonaparte revolutionair, dictator en keizer werd, zag hij het levenslicht in Ajaccio. Zijn beeltenis siert het stadsbeeld, een museum in het geboortehuis vertelt het verhaal van zijn familie, en pleinen en straten dragen zijn naam. Die laatste eindigen in boulevards in Ajaccio, de stad met bijna 70.000 inwoners heeft de meest stedelijke flair van het eiland: toeristen en locals ravotten tot laat in de nacht in de pittoreske vissershaven en genieten van de geheime nationale drank pastis. Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de stad, de citadel van Ajaccio, is alleen te bezoeken door bezoekers met toeristengidsen en een registratie. De weg ernaartoe is hoe dan ook de moeite waard, want het biedt een prachtig uitzicht op het havengebied, dat het ooit beschermde tegen aanvallen van vijandige vloten en piraten.

De stedelijke flair van Ajaccio wordt tegengewerkt door de ruige natuur die het omringt: ruige rotsen zijn ingebed in het weelderige groen van de weiden en bossen. Dus als u op Corsica de natuur in wilt, is het niet ver van Ajaccio. Het is ongeveer tien kilometer langs de Golf van Ajaccio naar de Torra di a Parata, een oude Genuese uitkijktoren. Iedereen die de wandeling uitstelt tot de avonduren, begrijpt waarom de Iles Sanguinaires zo werden genoemd: als de zon langzaam in de zee zakt, kleurt de rotsachtige kust van de kleine eilandarchipel bloedrood. Vanuit de haven brengen boten overdag toeristen van Corsica naar de eilanden.

Bastia – maritieme flair verlevendigt de bezienswaardigheden

levendige, levendige centrum van de op een na grootste stad van Corsica. Tegenover de veerhaven babbelen de Corsicanen, willen zien en gezien worden. Toeristen vinden de ontspanning die ze zoeken in de talrijke cafés en restaurants – met een Corsicaanse wijn in de hand kan het jeu de boules-spel van de lokale bevolking heel goed worden geanalyseerd.

De grootste kerk van Corsica staat ook in Bastia. In de Saint Jean Baptiste worden voor sommige bezoekers verrassende verhalen verteld. Een stucwerkgroep in de kerk, gebouwd in de 17e eeuw, toont de besnijdenis van Jezus. Vanuit de kerk kun je de oude haven van de stad zien, een van de must-see bezienswaardigheden van Bastia. Omlijst door een pittoreske wijk met kleine straatjes, getuigen alleen informatieborden van de schepen van de Genuese vloot. Vandaag, vroeg in de ochtend, varen de vissersboten het havenbekken binnen en verkopen hun verse vangst direct aan de kade.

Waar ruige bergen witte zandstranden ontmoeten
Schuiven naar boven