Afgezien van esthetische aspecten en de toename van kracht, kunnen veel gezondheidsvoordelen worden bereikt door spieropbouwende training.
Krachttraining maakt je hart efficiënter
Je hartspier kun je net als elke andere spier in je lichaam trainen: bij squats, push-ups en andere oefeningen neemt de pompcapaciteit van het orgel toe, waardoor de holle spier bij regelmatige training sterker wordt – je hart werkt veel efficiënter als resultaat. “Het hart van een getraind persoon heeft 20 slagen per minuut minder nodig dan een ongetraind persoon om het lichaam van voldoende bloed te voorzien”, zegt de Keulse huisarts dr. Yavuz Şahin, die de positieve effecten van cardiovasculaire training opsomt, waarvan ook studies zijn bewezen . Dit zijn overigens de voorbodes van een hartinfarct.
Spieropbouwtraining vermindert het risico op een beroerte en een hartaanval
Je spieren produceren de belangrijke boodschapperstof “Interleukine 6”, die bijdraagt aan de vorming van immuuncellen: deze zijn bedoeld om verkalking van bloedvaten te voorkomen, zodat het bloed een vrije weg heeft. “Deze boodschapperstoffen kunnen het lipidenmetabolisme verbeteren, de bloeddruk verlagen en stress verlichten”, legt de arts uit. Studies tonen aan dat krachttraining het leven verlengt.
Je botten worden sterker
Krachttraining heeft een positief effect op het skelet en de botdichtheid en zorgt zo voor een goede lichaamsstabiliteit en houding: “Het is aangetoond dat de stressprikkel cellen stimuleert om meer botmassa te vormen”, zegt dr. Yavuz Şahin. Vooral de botaanhechtingszones worden belast, wat leidt tot de versterking van het hele bot, zoals sportgeneeskundespecialist Dr. Snijder. Op de lange termijn vermindert dit zowel het risico op botverlies (osteoprose) als op fracturen. Je hele lichaamsstructuur wordt veel stabieler en veerkrachtiger door je training. Bovendien beschermen de verdikte spiervezels het skelet en voorkomen zo blessures in het dagelijks leven en bij het sporten. Je moet dit effect niet onderschatten: Bot- en spiermassa nemen immers steeds verder af met het ouder worden vanaf ongeveer 35 jaar als je dit niet tegengaat met training. Vooral vrouwen na de menopauze hebben vaak last van een tekort aan oestrogeen. Iedereen die op jonge leeftijd traint voor een goed spierstelsel en een sterk skelet, kan het verlies op hoge leeftijd voorkomen. Maar ook later is het nooit te laat om met krachttraining te beginnen, want dit kan nog veel klachten aanzienlijk verbeteren.
Spiertraining verbetert de houding en voorkomt rugpijn
Volgens Statista heeft een op de drie van ons wel eens rugpijn. Hoor jij er ook bij? Te weinig lichaamsbeweging is bijna altijd de schuld. Fysiotherapeuten klagen dat de meeste patiënten te weinig doen voor hun ruggezondheid en daardoor steeds meer last krijgen van pijn. Veel thuiswerken verergert dit probleem. Versterk je spieren in de rug, borst, schouders, buik en billen na overleg met een arts en je krijgt je symptomen zeker onder controle, zo blijkt uit onderzoeken. Ook wordt je houding meer rechtop, zodat je met een trotse borstkas en meer zelfvertrouwen door het leven gaat.
Krachttraining versterkt je mentale prestaties
Nog voordat de spieren door de stressprikkels worden gestimuleerd, worden door de individuele spiercellen boodschapperstoffen afgegeven. Dit stimuleert de vorming van nieuwe zenuwcellen, evenals de bloedcirculatie in de hersenen, waardoor de weerstand van je lichaam tegen stress weer toeneemt. Dus spiertraining maakt je eigenlijk slimmer! Studies tonen aan dat krachttraining het cognitieve vermogen verhoogt.
Je leert ook om je te concentreren op een enkele taak. Het bewust negeren van externe invloeden en het trainen van je aandacht is een goede zaak: omdat dit vermogen steeds meer onderdrukt wordt in tijden waarin we het vanzelfsprekend vinden dat we steeds meer taken of activiteiten tegelijkertijd en parallel uitvoeren. Je zult snel merken hoe goed deze focus is als je je bewust aan één ding wijdt: Leg je mobiel ver weg tijdens de krachtoefeningen!
Je immuunsysteem wordt veerkrachtiger
Je immuunsysteem beschermt je tegen ziekteverwekkers. En hoewel het geen spier is, kun je hem toch trainen – zo: tijdens krachttraining komt het hormoon adrenaline vrij, dat bijvoorbeeld de bloeddruk verhoogt, maar ook de vorming van immuuncellen stimuleert, zo blijkt uit onderzoek. Naarmate het hart sterker wordt, neemt ook de bloedstroom door je lichaam toe. Dit leidt tot “verbeterde distributie van immunocompetente cellen”, zoals Dr. Schneider vat het samen. Deze strategieën versterken ook je immuunsysteem. Tijdens spieropbouwende training ontstaan er kleine scheurtjes, zogenaamde microtrauma’s, in de spiervezels. Ze veroorzaken de onaangename brandende of pijnlijke spieren. Je lichaam neemt dit waar als een ontsteking en stuurt onmiddellijk ontstekingsremmende boodschapperstoffen naar de respectievelijke spieren. Het vrijkomen staat dus gelijk aan een oefening voor het afweersysteem, zodat de processen worden geoefend voor toekomstige indringers en ziekteverwekkers. “Trouwens, het immuunsysteem wordt bij elke trainingssessie sterker en effectiever”, vat de expert samen. De conclusie: Wie regelmatig beweegt, heeft een sterker immuunsysteem en wordt minder vaak ziek dan iemand die niet aan vergelijkbare lichamelijke activiteit doet.