Houten tuinmeubelen

Tuintafel

Houten tuinmeubelen zijn om verschillende redenen populair en populair. Last but not least, dit komt door hun warme, natuurlijke kleuring. Daarnaast zijn ze meestal perfect te combineren met diverse andere elementen van de tuin of tuinhuis. De houten meubelen zien er ook geweldig uit in combinatie met tuinaccessoires van metaal. Op de nuances van de houtsoort komen we later nog enkele tips om een ​​gezellige, onvergetelijke sfeer in je eigen tuin te brengen. Allereerst, wat is er zo bijzonder aan houten tuinmeubelen? Waarom kiezen zoveel mensen ervoor en wat betekent dat voor hen?

Het moderne levenstempo dicteert bepaalde levensomstandigheden waarmee men tegenwoordig op de een of andere manier rekening moet houden. Het vinden van een rustige, harmonieuze plek is vaak zowel moeilijk als wenselijk, vooral voor stadsbewoners. Een plek waar u uw vrije tijd zelfstandig kunt indelen volgens uw persoonlijke voorkeuren, alleen of met familie of vrienden. Om de dagelijkse drukte even uit het leven te bannen, doet men meestal af van de urban outfit en probeert men de tuin zo natuurlijk mogelijk te gebruiken als ontspanningsruimte – wat ook betekent: dicht bij de natuur. In dit opzicht zijn er verschillende voordelen van houten tuinmeubelen. Naast de reeds genoemde behaaglijke sfeer zijn ook de extreem zachte houttinten te noemen, waarvan de uitstraling puur esthetisch een lust voor het oog is. Niet alleen het fraaie uiterlijk telt, maar ook een langere levensduur. Want hout is een bijzonder duurzaam bouwmateriaal. Als je het op de juiste manier verwerkt en er vervolgens goed voor zorgt, kan het zelfs meer dan 100 jaar zijn topkwaliteit behouden. Daarnaast is houten meubilair milieuvriendelijk en heeft het geen negatieve invloed op de gezondheid van de consument, wat helaas niet altijd gezegd kan worden over plastic.

Houten meubelen voor in de tuin

Hoewel je houten tuinmeubelen theoretisch zelf kunt maken, kiest men meestal voor professionele verwerking en vormgeving van tuinmeubelen. Het voordeel van een dergelijke oplossing is dat u niet alleen hoogwaardig, maar ook reeds gemodelleerd hout krijgt. In het geval van een solide bedrijf, waar stijl en beleving hand in hand gaan, kan het resultaat er werkelijk prachtig uitzien. Ook de geur speelt een niet te onderschatten rol. Het zachte aroma van natuurlijk hout heeft een positieve, soms zelfs helende werking op het welzijn en de algemene mentale toestand van mensen. Bovendien heeft hout bepaalde desinfecterende eigenschappen, die (vooral in de huidige tijd) ook benadrukt moeten worden. Dankzij de ecologisch optimale productie vormen de houten tuinmeubelen geen enkel gevaar voor volwassenen of kinderen.

Als u een conventionele en gezellige sfeer in de tuin wilt creëren, zijn houten stoelen, tafels of zelfs paviljoens of tuinhuisjes perfect. Een eenvoudige, minimaal ontworpen meubelcompositie zal uw vrije tijd een onvergelijkbaar vleugje echte sprookjesachtige ontspanning geven. Al kan men natuurlijk ook terugvallen op ontwikkelde, ingewikkelde vormen. Alles hangt af van uw persoonlijke verwachtingen en behoeften.

Niet te vergeten zijn die tuinelementen van hout, die niet altijd een esthetische en rustgevende werking hebben, maar ook een puur praktisch nut hebben. Daaronder vallen vooral diverse schuttingen en poorten, die de besloten grenzen van uw tuin effectief en effectief afbakenen. Om jezelf te beschermen tegen nieuwsgierige blikken en om delen van het systeem af te bakenen, heb je het zogenaamde “privacyhek” nodig, dat iets hoger en ondoorzichtiger zou moeten zijn. In alle gevallen combineert een omheining die zich goed presenteert en tegelijkertijd zijn hoofdfuncties met succes vervult, deze drie kwaliteiten: elegantie, robuustheid en weersbestendigheid.

Houten tuinmeubelen kopen

Bij de aanschaf van houten tuinmeubelen wordt u vooral geconfronteerd met drie cruciale W-vragen: Waarvoor? Wat? Waar? Dit betekent:

  • Wat, d.w.z. voor welk specifiek doel heb ik het betreffende meubel nodig?
  • Wat, d.w.z. welk hout heb ik precies nodig, waar ben ik naar op zoek?
  • Waar, d.w.z. van welke fabrikant kan ik het vinden?

U kunt de genoemde vragen het beste in deze volgorde beantwoorden. Eerst bepaal je welke toepassing de tuinmeubelen die je zoekt kunnen hebben: of het nu gaat om een ​​stoel, tafel of een hele set van meerdere tafels en stoelen, een tuin- of gereedschapsschuur, een schutting, een pergola, een bank, een tuinligstoel of misschien een schommel. Een pergola kan bijvoorbeeld de entree van uw huis versieren of een prachtige arcade vormen in het midden van de tuin om doorheen te wandelen en te bewonderen, terwijl een hek of poort de doorgang naar de tuin toelaat of blokkeert.

Vervolgens kunt u overgaan tot de keuze van bouwmateriaal of houtsoort. De keuze is hier vrij groot: naast kunststof of polywood of metalen en RVS meubelen, waar wij op dit moment geen interesse in hebben, kunt u houten tuinmeubelen bestellen van acacia, grenen, teak, eucalyptus of rotan. Benadrukt moet worden dat volgens de statistieken de meeste consumenten tuinmeubelen van hout kopen. Namelijk van natuurlijke hardhoutsoorten zoals eucalyptus en acacia. Wat deze beslissing vereist, leggen we uit in het laatste hoofdstuk van dit artikel (zie hieronder). Het volgende is afhankelijk van de voor- en nadelen van verschillende houtsoorten om uw uiteindelijke keuze makkelijker te maken.

En dus is het meest voorkomende probleem met de acacia dat je meestal de zogenaamde “valse acacia” krijgt, d.w.z. de zwarte sprinkhaan. In het onderwerp acacia, waarvan de oorsprong Afrika is, komen robini’s uit Noord-Amerika en zijn ze niet eens verwant aan de Afrikaanse acacia. Het goede nieuws is echter dat de eigenschappen van beide boomsoorten vergelijkbaar zijn en in sommige opzichten, bijvoorbeeld als het gaat om koude- of vorstbestendigheid, heeft de “verkeerde” acacia zelfs meer voordelen dan de “juiste” acacia. Robinia-hout, sterk en duurzaam, is ook redelijk goedkoop. Er is veel vraag naar eucalyptushout. Deze “groenblijvende” plant roept al enkele jaren welverdiende bewondering op. Het hout is een van de beste bouwmaterialen ter wereld en is decoratief gezien een lust voor het oog. Daarnaast zijn eucalyptus tuinmeubelen resistent tegen plaaginsecten. Bij negatieve weersinvloeden heeft het eucalyptushout vanwege zijn gevoeligheid enige zorg nodig. Vooral als het zowel in de zomer als in de winter wordt blootgesteld aan verschillende “weeraanvallen” in de vrije ruimte.

Zeker minder goedkoop dan eucalyptus is teak, waarvan de duurzaamheid en weerstandsklasse juist erg hoog zijn. Als zwaar houtmateriaal kan teak zelfs in de koude wintermaanden gemakkelijk buiten staan. Want zelfs sterke stormwinden zullen dit meubel niet kunnen verplaatsen. Zoals ik al zei heeft de kwaliteit teak ook zijn prijs, en die is voor een normale consument vaak beslist te hoog. Men moet zich echter afvragen of een eenmalige investering in teakhouten tuinmeubelen niet het proberen waard en de moeite waard is.

Massief houten tuinmeubelen

Een andere vraag die vaak opkomt bij het zoeken naar de beste houten tuinmeubelen is: hoe stevig moeten de tuinmeubelen eigenlijk zijn? Nogmaals, het eenvoudigste antwoord hierop zou zijn: aan de ene kant stevig genoeg om alle gevaren te weerstaan, zoals weersinvloeden of insecten. En aan de andere kant elegant genoeg om het oog te strelen. Dit klinkt misschien een beetje generaliserend. Massief houten tuinmeubelen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen.

In ieder geval zijn duurzaamheid en weersbestendigheid van enorm belang, wat een grote factor is bij de keuze van hout als bouwmateriaal. Bovendien is hout regeneratief en daarom ecologisch zinvol. Dit is echter niet altijd zo vanzelfsprekend als het lijkt. Teak is bijvoorbeeld erg hard en weerbestendig en daarom erg populair. Het komt echter uit dubieuze, niet altijd volledig legale bronnen. Tropisch hout, waar teak toe behoort, moet strikt gecertificeerd zijn. Anders riskeert u bouwmaterialen te kopen waarvan de productie leidt tot de vernietiging van tropische bossen. Of u kunt deze houtsoort in kunstmatige plantages kweken en behandelen met ongeschikte chemicaliën om het hout te beschermen tegen ongedierte. Dus: Het is altijd raadzaam om de herkomst van het aangekochte hout in twijfel te trekken.

De toepassing van de aan te schaffen meubels is erg belangrijk. Een grote eettafel voor meerdere personen vraagt ​​natuurlijk om massief hout. Aan de andere kant ziet het er net even anders uit met een makkelijk verplaatsbaar meubelstuk, zoals een klapstoel. Hier kon de massiviteit van het hout niet als het primaire criterium worden beschouwd. Als het om verschillende houtsoorten gaat, behoren naast teak, de hierboven genoemde “valse acacia” of robinia, Douglas-spar en tamme kastanje tot de meest solide. Het eucalyptushout is wat gevoeliger voor weersinvloeden, maar daardoor verbluffend mooi en bij goed regelmatig onderhoud ook nog eens zeer duurzaam.

Houten tuinmeubelen
Schuiven naar boven