Feiten over Solana

Coin
  • Solana wordt een high-speed blockchain genoemd omdat het bloktijden van 400 ms bereikt en meer dan 50.000 transacties per seconde kan verwerken omdat het een eigen tijdstempelsysteem gebruikt: Proof of History (PoH).
  • Het kernteam achter Solana bestaat uit voormalige topmedewerkers van Qualcomm, Apple, Dropbox, Intel, Microsoft, etc.
  • In 2019 ontving Solana meer dan $ 25 miljoen aan sterke investeringen van grote investeerders, waaronder Multicoin Capital, Foundation Capital, Distributed Global, Blocktower Capital, NGC Capital en Rockaway Ventures.

Hoe werkt Solana?

Een uitdaging van alle gedecentraliseerde grootboeken is het in kaart brengen van chronologische processen in het boekhoudsysteem. Voor een bank met een gecentraliseerde infrastructuur is het bijvoorbeeld relatief eenvoudig om te beslissen welke boeking eerder is gemaakt. Dit is ingewikkelder in gedecentraliseerde systemen. Bij een conflict, zoals een double-spending aanval, moet het netwerk zo autonoom mogelijk kunnen beslissen welke boeking de hoogste prioriteit heeft. Blockchain, zoals geïntroduceerd met Bitcoin, lost dit probleem op door veel transacties in één blok te bundelen. De blokken zijn op hun beurt cryptografisch aan elkaar geketend en brengen zo het chronologische verloop van de transactiegeschiedenis in kaart. Zoals hierboven beschreven gaat dit in veel gevallen ten koste van snelheid en schaalbaarheid. Solana pakt deze uitdaging aan door een systeem met de naam Proof of History (PoH) te introduceren.

8 belangrijke innovaties van Solana

  • Tower BFT – een PoH-geoptimaliseerde versie van Practical Byzantine Fault Tolerance (PBFT) • Turbine – een blokvoortplantingsprotocol
  • Gulf Stream – protocol voor het doorsturen van transacties buiten Mempool
  • Sealevel – Parallelle runtime voor slimme contracten
  • Pipelining – een eenheid voor transactieverwerking voor optimalisatie van validatie
  • Cloudbreak – Database voor scale-out accounts
  • Archivers – Gedistribueerde grootboekopslag

Wat is het doel van Solana?

Alle blockchains en vergelijkbare gedecentraliseerde cryptosystemen moeten omgaan met de best mogelijke oplossing voor een “trilemma” (figuur hieronder). De platforms moeten tegelijkertijd decentraal, veilig en schaalbaar zijn. Meestal gaat het optimaliseren van een systeem voor twee van deze factoren gepaard met het negeren van het derde aspect. In het geval van bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum zijn decentralisatie en beveiliging erg sterk, maar de systemen zijn relatief traag en individuele transacties zijn duur. Met andere woorden: de netwerken zijn (momenteel) slechts in zeer beperkte mate schaalbaar.

De ontwikkelaars achter Solana beweren de compatibiliteit van de drie aspecten beter te hebben gemaakt dan welke andere blockchain dan ook. Hoewel het systeem al meer dan 50.000 transacties per seconde aankan, moet het platform absoluut gedecentraliseerd en veilig zijn. In de toekomst kan de limiet oplopen tot enkele 100.000 transacties per seconde. Elke 400 milliseconden worden er nieuwe blokken in de blockchain gemaakt. Solana is daarom zeer geschikt als basis voor DApps (decentrale applicaties) zoals decentrale exchanges (DEX).

Dat Solana een grote toekomst heeft, kun je de laatste tijd zien aan de koers SOL.

Feiten over Solana
Schuiven naar boven