Online winkelen: veilig online winkelen

Winkel

Dit jaar online kerstinkopen doen kan niet alleen handig, maar vooral veiliger zijn tegen de achtergrond van de Covid-19 pandemie. Als je onderstaande vijf tips opvolgt, hoef je je geen zorgen te maken over dubieuze aanbiedingen of zelfs fraude bij het online winkelen. De beperkingen veroorzaakt door de Covid-19-pandemie zullen dit jaar de algemene trend naar online winkelen versterken. Maar het is ook belangrijk om waakzaam te blijven. Want elke seconde Oostenrijker is al slachtoffer van online fraude. Met een toenemend aanbod op internet groeit ook het aantal gevallen van fraude en misleidende webshops. Als je goed kijkt en op bepaalde criteria let, kun je jezelf een hoop moeite besparen. De volgende vijf aspecten kunnen je hierbij helpen.

Blijf alert op marktplaatsen

Kijk goed van wie je iets wilt kopen. Dit begint met het adres van de aanbieder. Enerzijds verwijst dit advies naar het internetadres: het einde van het domein (.at, .de, enz.) zegt niets over de werkelijke woonplaats van de eigenaar. Is de titel van de pagina legitiem, of is deze alleen bedoeld om de aandacht te trekken (bevat deze modewoorden zoals outlet, sale, minus XX procent, etc.)? Aan de andere kant moet je eens kijken naar het impressum en de algemene voorwaarden. Als informatie over het postadres, het hoofdkantoor van het bedrijf, de eigenaar van de site en de voorwaarden ontbreekt, is voorzichtigheid geboden. Deze informatie is ook vaak te vinden onder “Over”, “Contact” of “Over ons”.

Het is ook belangrijk om voorzichtig te zijn op veelvoorkomende online marktplaatsen zoals Amazon. Want ook fraudeurs en vervalsers kunnen hier accounts hacken of opzetten. Hier vindt u informatie in de kolom “Verkocht en verzonden door…”. U moet hier ook worden gewaarschuwd als providers u proberen af ​​te leiden van conventionele verwerking via het systeem van Amazon en naar e-mailcontact en andere betalingsmethoden.

Let op keurmerken

Er zijn een aantal keurmerken die staan ​​voor het voldoen aan bepaalde normen en bedoeld zijn om een ​​goede winkelervaring te garanderen. Het Europese gegevensbeschermingszegel en een ISO/IEC 27001-certificaat staan ​​voor een veilige infrastructuur en de zorgvuldige omgang met gegevens die bij een online aankoop worden vrijgegeven. Het Oostenrijkse e-commerce keurmerk wordt nu toegekend door een onafhankelijke vereniging, een commissie van deskundigen en de Kamer van Koophandel en Arbeid. Niet alleen de betrouwbaarheid wordt gecontroleerd, maar ook de klantvriendelijkheid van het virtuele winkelproces. De brancheorganisatie kent ook het keurmerk Oostenrijk toe, dat controleert of winkelen in online en mobiele winkels niet alleen technisch foutloos, wettelijk conform en veilig, maar ook klantvriendelijk is.

De veiligste betaalmethoden

Een ander punt om op te letten is dat niet alle betaalmethoden even veilig zijn. Vooruitbetalingen (vooruitbetaling) zijn over het algemeen niet aan te raden, omdat deze bij een geschil nauwelijks ongedaan kunnen worden gemaakt. Bij bestellingen “op rekening” daarentegen ontvangt u de goederen voordat u een betaling doet. Hier kun je makkelijker onschadelijk worden gemaakt als het product of de dienst niet aan de verwachtingen voldoet. Extra beveiliging kan worden geboden door creditcardbetalingen of betalingsdienstaanbieders zoals PayPal, die maatregelen nemen om veilige en betrouwbare transacties te garanderen. U dient zich echter te onthouden van contante overboekingen via bijvoorbeeld Western Union.

Te mooi zijn om waar te zijn

Het klinkt banaal, maar pas op voor aanbiedingen die in de ware zin van het woord ongeloofwaardig lijken. Vergelijk dus hoe realistisch een prijs is met de concurrentie en vraag wat je krijgt voor je geld. Online winkelen biedt speelruimte in prijsstelling, maar ook hier is niets gratis. Als er twijfels ontstaan ​​over de ernst, moet men zich niet door koopjes laten verleiden tot het nemen van een risico.

Online winkelen: veilig online winkelen
Schuiven naar boven